VÅR HISTORIE
Sportsklubben Trane
Sportsklubben Trane ble stiftet av gutter rundt Øvregaten i året 1918. En prøvde ut flere navn i starten som eksempelvis Ørn og Hellas, før det landet på navnet Trane i 1925. Valgspråket «til fremme for idrett og friluftsliv» førte og til at klubben fikk bygget byfjellenes største hytte som fremdeles er godt vedlikeholdt og i bruk.
Sportsklubben ble etter hvert et fleridretsslag der både fotball, friidrett, håndball og skisport stod på programmet. Fra slutten av 60-tallet ble fotball stort sett enerådende i klubben, men med tilbud om andre idretter i korte perioder.
Fra Øvregaten flyttet klubben virksomheten til Løvstakksiden, deretter til Landås/Lægdene og Slettebakken, og fra 80-tallet også Nattland/Nattlandsfjellet. Siste tiåret er det kun Slettebakken som har vært rekrutteringsområdet for Sportsklubben Trane.
SK Trane har alltid vært et breddeidrettslag og lagt vekt på å legge til rette for idrett for alle. Fotballavdelingens A-lag for herrer har en rik historie med deltagelse i de fleste divisjoner. I 1960 rykket klubben opp i den tids 2.divisjon og fortsatte i Landsdelsserien året etter.
Sk Trane har vært moderklubben til mange spillere som senere har gjort det godt på høyere nivå som i eksempelvis Brann.
På jentesiden har det med jevne mellomrom kommet fram gode lag ,særlig rundt 2000-tallet da og klubben fikk et damelag i 3.divisjon.
Fra 2000-tallet har SK Trane tatt en viktig rolle som samfunnsaktør på Slettebakken, og klubben har stått i spissen for å utvikle og opprettholde alle tilbudene som er her.
Bergen Håndballklubb
Bergen Håndballklubb ble stiftet under navnet Arbeidernes turn og idrettslag i 1922. Idretten var før krigen organisert i to ulike forbund, Arbeidernes idrettsforbund og Landsforbundet for idrett,ATI som laget ble forkortet til, var fra starten av en del av arbeiderbevegelsens idrettsforbund . Først i 1946 ble alle samlet i ett forbund, Norges idrettsforbund. ATI var fra starten av et fleridrettslag. Bredden var stor fra fotball, boksing, friidrett til troppsturn. Etter krigen kom håndballen for fullt og ble etter hvert den store idretten i klubben. Fremdeles hadde klubben gode representanter i andre idretter, men i 1963 tok klubben skrittet helt ut og skiftet navn til Bergen håndballklubb.
ATI trente på Dragefjellet i sentrum og seinere i Tennishallen ved Haraldsplass sykehus. Da klubben skiftet navn til BHK, ble Landåshallen hjemmebane, og da Haukelandshallen ble bygget, ble det og en viktig arena for klubben. Rekrutteringsområdet var hovedsakelig Landås, men klubben etablerte seg og i perioder i Sædalen og området knyttet til Haukeland skole.
På 70-tallet ble klubben den største og på mange måter den ledende håndballklubben i byen. Selv om A-lagene aldri tok steget helt til topps, har klubben tatt mange kretsmesterskap i aldersbestemte klasser, fått fram landslagsspillere og mange andre talenter som og fikk fine karrierer i andre klubber.
BHK har alltid vært den store arrangørklubben i byens håndballmiljø, og Julecupen har vært en viktig turnering for håndballen i Bergen siden 1967. Sentrale personer i klubben har ledet håndballkretsen i flere tiår.
Årstad idrettslag
Klubben ble stiftet i året 1918. Idrettslaget skulle være et lag for distriktet Årstad og startet som en fleridrettsklubb med bl.a friidrett ,turn, orientering og fotball. Etter krigen kom håndball på programmet. Årstad var en storhet i bergensfotballen og konkurrerte med Brann om å være den ledende klubben i byen etter krigen. På 50-tallet spilte klubben i den tids eliteserie, Hovedserien.Så seint som i 1964 var Årstad i 2.divisjon og oppnådd det året en femteplass. Året etter ble det nedrykk og klubben fikk senere aldri samme posisjon som i velmaktsdagene. Årstad IL har fostret to landslagsspillere i herrefotball.
Det har med jevne mellomrom vært jentelag i klubben, og i dag er det og et aktivt damelag som spiller seniorfotball. Orientering har stått sterkt i Årstad helt fra den spede begynnelse på 30-tallet og er fremdeles en levende del av klubben selv om rekrutteringen er en utfordring. I de senere år er det håndballen som har stått sterkest. Årstad IL har i flere tiår hatt god rekruttering til håndballen med hovedsete i Haukelandshallen. A-lagene har med jevne mellomrom hevdet seg godt både lokalt og nasjonalt. Klubben har tatt mange kretsmesterskap i aldersbestemte klasser og fått fram landslagsspillere. Særlig på jentesiden har Årstad gjort seg bemerket. Åpningscupen i håndball som Årstad arrangerer,
er en tradisjon i bergenshåndballen.
Årstad fotball har tradisjonelt rekruttert fra Årstad bydel, men hadde en periode der de etablerte seg på Bønes med suksess. Da Bønes IL ble stiftet, mistet klubben dette rekrutteringsområdet.
Årstad har Rautjern som hjemmebane i fotball og Haukelandshallen i håndball. Ny-Krohnborg skole er også i bruk til håndball.